Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι πίσω θέσεις

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ της δεκαετίας του '50 ίσχυε ακόμη ένας γελοίος κανονισμός που επέβαλλε στους Μαύρους να παραχωρούν τις θέσεις τους στα λεωφορεία σε Λευκούς και να μετακινούνται στο πίσω μέρος των οχημάτων. Παρόμοιοι κανονισμοί υπήρχαν και σε άλλες πολιτείες ως το 1956. Τη χρονιά εκείνη, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε τέτοιου είδους διαχωρισμούς αντισυνταγματικούς. Είχαν προηγηθεί οι, ιστορικές πια, αρνήσεις δύο γυναικών, της Claudette Colvin και της Rosa Parks, να υπακούσουν σ' αυτή την ανοησία, πράγμα που τις οδήγησε στη σύλληψη και τη δίκη.
Στην Ελλάδα του 2011 υποψιάζομαι την ύπαρξη ενός άγραφου νόμου (τουλάχιστον στα ΚΤΕΛ του νομού στον οποίο μεγάλωσα) που στέλνει τους ταξιδιώτες μετανάστες στις τελευταίες θέσεις των λεωφορείων. Το είδα μία και δυο φορές και το θεώρησα τυχαίο. Τώρα πια δεν είμαι τόσο σίγουρη. Μένει να δούμε αντιδράσεις όταν κάποιος από τις πίσω θέσεις θελήσει να κάτσει στις μπροστά.

2 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο! Κάποια στιγμή θα αρνηθεί ο Χασάν και ο Ριάζ και εκεί να δούμε τι θα γίνει. Αν και στα ΚΤΕΛ του νομού που μεγάλωσες φαντάζομαι ότι θα γίνει κάτι σαν αυτό που λέει το τραγουδάκι:
    http://www.youtube.com/watch?v=dnlTHvJBeP0
    Καλό βράδυ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ για το τραγούδι Κώστα-δεν το είχα ξανακούσει. Αχ αυτός ο Νότος.. Τόσο όμορφος και τόσο άσχημος μαζί. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή